Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een helende drukpunt massage. Letterlijk betekend Shiatsu vingerdruk.  Maar waar komt het vandaan? Bij welke klachten kan Shiatsu worden ingezet? 

Waar komt Shiatsu vandaan?

De vorm die ik geleerd heb op mijn opleiding Qing Bai is Japans. Daarnaast heb ik een theoretisch kader geleerd wat gebaseerd is op de Traditionele Chinese Geneeswijze. Dit omdat de Japaners minder opgeschreven hebben. En het uit dezelfde hoek komt. Het wordt een oosterse behandeling genoemd, maar het is samengesteld, door ontwikkeld en onderwezen hier in het westen. 

Wanneer ik in kaart breng wat je klacht is, dan maak ik een diagnose via de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang. En maakt gebruik van meridianen en drukpunten. Ik kijk welk systeem op z’n gat ligt waardoor de klachten ontstaan. Ik kijk waar er te weinig energie is en waar de energie vast loopt. Vervolgens geef ik een drukpunt massage om de meridiaan te voeden die te weinig energie heeft. En met behulp van strekken en rocken de energie weer optimaal te laten stromen. 
Heel belangrijk is dat deze behandeling het zelfhelend vermogen aanspreekt van het lichaam. Ik nodig het lichaam uit. Ik wijs de weg. Ik sta samen met jou stil bij wat nodig is. De rest doet het lichaam zelf. Ik ben dan ook geen genezer. Maar meer een begeleider. 

Welke klachten kunnen behandeld worden?

Shiatsu is een holistische vorm. Lichaam en geest vallen samen. Deze vorm kent niet het onderscheid tussen lichamelijke klachten en psychische klachten. Deze zijn met elkaar verbonden. Psychische klachten geven vaak ook lichamelijke klachten. En andersom. 

Klachten waar ik veel ervaring mee heb zijn mensen met Burn-out, stress, angst, depressie en trauma. Samen kijk ik met jou hoe je weer meer in je lichaam durft te komen. Weer kunt loslaten. Ontspannen. Hierbij kijk ik ook zeker of er gespecialiseerde zorg nodig is. Ik heb dan ook mensen geholpen de juiste hulpverlening te vinden in de psychische zorg. Ik kan dan helpen zolang je op een wachtlijst staat en ook ondersteunen tijdens het traject. 
Er zijn ook mensen bij mij gekomen die juist de ene therapie na de andere hebben doorwandeld, maar nog steeds onvoldoende grond onder de voeten voelen. Uit reacties heb ik begrepen dat zij het juist fijn vonden om ‘even niet te hoeven praten’. 
Ik ben geen psychotherapeut, maar wel Shiatsutherapeut en ervaringsdeskundige. 

Naast psychische klachten heb ik ook veel ervaring met chronische pijn. In allerlei vormen. Hier kan ik ook veel in betekenen. Pijnklachten zijn na behandelingen sterk vermindert, en ook tijdelijk of langdurig verdwenen. 

Daarnaast heb ik succesvol mensen behandeld met verkoudheid. Slaapproblemen. Spanning. 

Ben je benieuwd of Shiatsu geschikt is voor jou? Neem dan contact op met mij.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Bij een milde klacht raad ik aan om een aantal keer 1x per week te komen. Drie tot vijf keer.
Bij een chronische klacht, of een klacht die al lang aanwezig is, raad ik meer behandelingen aan. Zeker 8 tot 10 keer.

Shiatsu is juist ook goed in te zetten bij preventie. Algehele gezondheid. Voorkomen dat je klachten krijgt. Voor iedereen is dit aan te raden. Een aantal keer per jaar een behandeling voor onderhoud. 
Dit zijn wij minder gewend in het westen. Vaak doen we pas wat aan een klacht wanneer die echt in de weg gaat zitten en dan willen we graag ook daar direct van af. Terwijl preventie ook zeer effectief is. 

Hoe vaak een behandeling ‘nodig’ is, is uiteindelijk heel persoonlijk. Het ligt aan de klacht. Aan wat je wilt bereiken. Aan wat er in de weg zit om dat te bereiken. Shiatsu is geen wondermiddel. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig. Het belangrijkste is dat je voelt dat Shiatsu wat voor je kan doen. Dat het fijn voelt en dat je een klik hebt met mij. Kom langs voor een behandeling om dit te ervaren.